A karóra már régóta túlmutat egy egyszerű használati tárgyon. Van, akinek csak egy eszköz az ihour-s-378829_1280dő követésére, van, akinek divatkellék. Másoknak önkifejezési eszköz, netán státuszszimbólum. Bármelyik csoportba is tartozunk, a mondás egyformán igaz mindenkire: „Mutasd az órád, megmondom ki vagy!” Éppen ezért különösen fontos, hogy személyiségünknek megfelelő órát válasszunk, főleg akkor, ha az óra ajándék lesz.

Milyen karóra illik hozzám?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása egyszerűbb, mint gondolnánk. Ne az alapján válasszunk órát, hogy másokon mit látunk. Érdemes az ösztönökre hagyni a választást, mi az, amire megdobban a szívünk, és amiben el tudjuk képzelni magunkat. Egy karóra ugyan hosszú évekre, akár évtizedekre is hű társunk lehet, azonban nincs olyan óra, amit minden alkalomhoz viselhetünk.

Kézi felhúzású, automata, vagy quartz? Mi a különbség?

A klasszikus értelemben vett karóra szerkezete eredetileg teljes mértékben mechanikus. A kézi felhúzású órák egy rugó manuális megfeszítésével, majd ennek lassú felengedésével üzemelnek, az energiát a rugó szolgáltatja. Hátrányuk, hogy gyakran fel kell húzni őket, átlagosan 30-48 óra járástartalékkal rendelkeznek.

Az automata karórwristwatch-1766858_1920a szerkezete semmilyen külső erőforrást nem használ az óra működtetéséhez és felhúzásához, az óra szerkezete egy inga segítségével a viselésekor keletkezett mozgási energiát alakítja át járástartalékká.

A quartz órák működése kvarckristályok stabil frekvencián való rezgésének segítségével valósulhatott meg. A mechanikus szerkezeteknél sokkal pontosabb, ellenben külső áramforrást igényel.

Sajnos ezáltal az óra „elveszíti” egyik legfontosabb tulajdonságát, a végtelenül bonyolult és a végletekig kidolgozott rendszerű mechanikus működését. Az óra viselője pedig a lehetőséget, hogy betekintést nyerhessen egy óramű csodálatos szerkezetébe – a legtöbb automata és kézi felhúzós órát ugyanis üveg hátlappal gyártják, hogy működés közben is szemügyre vehessük a mechanika működését.

 

 

 

Divatórák

Az utóbbi évtizedben nagyon elterjedtek az úgynevezett divatórák, melyek egy-egy nevesebb divatmárkához köthetőek. Egyértelmű az összefonódás létjogosultsága, hiszen sokaknak a karóra inkább egy divatos kiegészítő, mintsem az életstílus megtestesülése. Logikus lépés volt tehát, hogy a divatot diktáló márkák idővel belenyúljanak a karórák piacába is, valamint ezeken keresztül népszerűsítsék tovább magukat.

A divatórákat sokan „elítélik”, mivel itt inkább a márkajelzést kell megfizetni – és ezért sokszor sajnos alacsony minőségű árut kapunk cserébe, mely ugyan jól néz ki, de olcsó, megbízhatatlan szerkezeteket tartalmaznak. Természetesen ez nem igaz minden egyes márka órájára, de legyünk körültekintőbbek és inkább válasszunk olyan órát, amiben a szerkezet sem teljesen ismeretlen gyártótól származik.

Bőrszíjas vagy fémszíjas órát vegyek?

Az óraszíj majdnem olyan fontos egy karóránál, mint az, hogy mit rejt az óratok. Egy nem az órához passzoló szíjjal tönkre is tehetjük annak megjelenését. Egy elegánsabb órához bőrszíjat érdemes választani, míg a fémszíjas órák jellemzően inkább sportosak. Az utóbbi időben azonban ez a trend is megváltozni látszik, a felhasználható fémek és azok megmunkálási lehetőségei ugyanis szintén kibővültek, így finomabb megmunkálással és a fémek ötvözésével új lehetőségek nyíltak meg a gyártók előtt.

Antiallergén karórák

wristwatch-1766821_1920Azoknak sem kell lemondaniuk egy szép karóra viseléséről, akik allergiásak valamelyik fémre, esetleg az átlagosnál érzékenyebb a bőrük. A fémmel kapcsolatos allergiák közül a leggyakoribb a nikkel-allergia, ami heveny bőrpírral, súlyosabb esetben akár a bőr felhólyagosodásával is járhat. Sajnos a nemesacél ötvözete Magyarországon sem 100%-ban szabályozott, így előfordulhat, hogy két gyártó nemesacél ötvözete eltér egymástól, akár allergén anyagokat is tartalmazhat. Sajnos erre nincs megfelelő módszer, egyszerűen ki kell próbálni az órát, és amennyiben allergiás reakciókat észlelünk, meg kell szüntetnünk annak forrását.

Az internetes rendelés ezért is lehet tökéletes megoldás, hiszen az [eMAG-on rendelt karórák]link 30 napig visszaküldhetőek. Elég 1 napig viselni az órát, hogy kiderüljön, okoz-e valamilyen problémát.

A másik megoldás, hogy nikkel allergia esetén pilótaszíjat használunk, azaz olyan bőrszíjat, mely az óra tok alatt is átfut, így az óra tokja nem érintkezik bőrünkkel. Mivel azonban a bőr cserzéséhez is használhatnak allergén anyagokat, egy-egy vásárlás előtt mindig érdemes B-tervvel készülnünk, amennyiben tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk allergiás reakciókat produkálni.

Reméljük, a fentiek megkönnyítik a választást. Kedvcsinálóként nézz szét az eMAG-on, több ezer férfi és női karóra közül választhatsz!

Női karórák az eMAG-on

Férfi karórák az eMAG-on