Valószínűleg az olvasók közül is nagyon sokan folytatnak mindennapi küzdelmet a lakásban újra és újra előtűnő penésszel. Ez a probléma sajnos egyre aktuálisabb az évről évre több csapadék és a klímaváltozás miatt, így egyre többeket érint.

Mitől keletkezik a penész?

A penészedés önmagában nem “ciki”, nem kell takargatni mások elől, nem azért képződik, mert nem takarítunk eleget, vagy elhanyagoljuk lakásunkat. Mivel gombafajról van szó, ezért alapvetően ott jelenik meg, ahol a gombáknak megfelelő a környezet: kellően nedves helyeken, ahol a páratartalom magasabb az átlagosnál és nagyjából állandó. Ezért a tüneti kezelésen túl érdemes felderíteni – és amennyire lehet – megszüntetni a kiváltó okot. Mivel tudjuk, hogy az ok a nedvesség, ennél nyilván tovább kell mennünk.

Mitől párásodik egy szoba és a másik nem? Hol képződik a pára, vannak-e hőhidak az ingatlanban? Tudunk-e keresztbe szellőztetni, hány fronton szellőzik a lakás? Milyen állapotban vannak a nyílászárók?

A fenti kérdésekből is látszik, hogy nem annyira egyértelmű, hol is fogjunk neki. Lássuk sorrendben, mit érdemes tennünk és mit nem.szavo

1. Tüntessük el a penészt

Ha már valahol megjelent a penész, akkor rögtön törekedjünk eltüntetni azt. Kisgyermek mellett fokozottan ügyeljünk erre, mert a penész egyébként is légúti problémákat, asztmás tüneteket okozhat, de gyerekeknél ez sokkal hamarabb kialakul. Alapvetően nagyon egészségtelen a penész a lakásban, hiszen folyamatosan belélegezzük. Sajnos ha már kialakult és egy megfelelő penészölő segítségével eltüntettük, valószínűleg csak idő kérdése, hogy újra felüsse a fejét ugyanazon a helyen. Ettől függetlenül ez legyen az első lépés. A legegyszerűbb talán egy szórófejes penészirtó szer használata, csak ráfújjuk a penészes felületre, és az néhány percen belül egyszerűen felszívódik.

2. Vizsgáljuk meg, mi befolyásolhatja a penészképződést

Azt már tudjuk, hogy a hideg és a nedvesség kedvez a penésznek. Kezdjük ezért a vizsgálatot kívülről: ha házban, vagy egy nem körbefűtött (esetleg földszinti) lakásban lakunk, akkor valószínűleg nem remélhetünk “külső segítséget”. Ha a penész csak olyan helyeken jelenik meg, ahol nincs közös fal, akkor talán kisebb a baj. Nézzünk be a bútorok mögé, különös tekintettel a konyhára, ahol a főzés miatt amúgy is párásabb a levegő. Ha van olyan helyiségünk, ami kifejezetten párásabb a többinél, akkor mindenképp érdemes egy tablettás páramentesítő készüléket elhelyeznünk ide, kisebb légköbméter mellett ez is megoldás lehet.

3. Sceresit-para-stopzellőzés és nyílászárók

Sokan úgy gondolják, hogy érdemes hermetikusan lezárni a lakást, hogy ne juthasson be a hideg levegő, ezáltal a fűtés gazdaságosabb. Vannak akik tovább mennek, egyenesen vízzáró vakolattal vakolják a falakat, hogy ne jusson át a nedvesség. Sajnos ez gyakran felesleges, egyrészt ugyanis a nedvesség nem biztos, hogy kívülről kerül a falakba. Ha vízzáró vakolatot használtunk és belülről nedvesednek a falak, akkor még rosszat is tettünk, ugyanis csak annyit értünk el, hogy még kevésbé tud távozni a nedvesség a falakból. A penész sem “kívülről jön be”, hiszen a spórák a levegőben vannak, ott képződik ahol tud. A műanyag nyílászárók sajnos általában túlságosan is szigetelnek, ezért egy nedves ingatlanba nem mindig érdemes műanyag nyílászárókat beépíteni, előbb véglegesen szüntessük meg a nedvességet és a penészt.

4. Ha már a tabletta sem elég…duracraft-paratlanito

Ha nem tudunk rendes szellőzést biztosítani, akkor ki kell azt alakítanunk. Egy-két ablakba vagy falba szerelhető
szellőztető ventilátor és hálózati időzítő kapcsoló meg is oldhatja a dolgot. Kevés légszállítás mellett is hatékonyak tudnak lenni, hátrányuk, hogy zajosak, esetleg zavarhatják a szomszédokat, továbbá csekély, de állandó áramfogyasztással kell számolnunk.

Amennyiben nem elég a gyakori szellőztetés, a ventilátorok és a páramentesítő tabletták, akkor be kell vetnünk a nehéztüzérséget. Ezek a páramentesítő gépek, amik a levegő nedvességtartalmát gyűjtik össze, így gátolva a penész számára ideális körülmények kialakulását. Ezek az eszközök általában 2-5 literes tartállyal rendelkeznek, és kapacitástól függően akár napi 5-20 liter (!) vizet is képesek magukba szippantani.

Amennyiben rendelkezünk klímaberendezéssel, érdemes átböngészni a használati utasítást, ugyanis a légkondicionálók alapból szárítják a levegőt, viszont sok modernebb gépnek van külön párátlanító funkciója, ami nem jár hűtéssel.